Osnove pasjega frizbija

Osnovna rekreacijska pravila pasjega frizbija so zelo preprosta. Potrebuješ frizbi, raven travnik in psa, ki ima vsaj malo plenskega nagona. Dodaš malo dobre volje in imaš popoln recept za lepo preživet dan s svojim psom.

S časom se pa vajine zahteve povečujejo, ni več dovolj samo nekaj vrženih frizbijev in lepih ulovov. Manjka vsaj malo tekmovalnosti, tisto zaradi česar pride do napredka. Najkasneje sedaj je čas da se udeležita kakšnega tečaja ali seminarja v katerem izmed društev, pod vodstvom strokovnega inštruktorja, ki ima ob znanju frizbija tudi vsaj osnovno kinološko znanje.

Kdaj je tečaj dober in kdo bi samo zaslužil lahko vidite že z malo brskanja po spletu in vprašanj kateremu izkušenemu igralcu. Kaj vas morajo na vsakem dobrem šolanju naučiti:

 • Teoretičen opis frizbija, opreme in vam razložiti osnove discipline
 • Vam razložiti kako skrbimo za varnost pri igranju frizbija
 • Razlaga in prikaz osnovnih metov frizbija ter kdaj in kako jih uporabljamo
 • Vam razložiti kako različni stranski dejavniki vplivajo na igranje (veter, vreme, teren, obiskovalci)
 • Vam razložiti osnovne kinološke zadeve, za uspešno igranje
 • Vas pripraviti na tekmovanja, tako teoretično, kot tudi praktično

Da vam olajšamo začetke, smo vam skupaj s Letečimi Tačkami pripravili nekaj osnovnih navodil in prispevkov o igranju pasjega frizbija.

Osnovna delitev

V Osnovni pasji frizbi delimo na distance in freestyle discipline.

Distance discipline

Pri distance disciplinah slog in lepota igranja nista v ospredju. Pomembno je kje pes ulovi frizbi in ne kako. Večinoma uporabljamo 1 frizbi (redkeje 2), ki ga more pes uloviti v določeni coni in ga (priporočeno) prinesti nazaj k vodniku.

Freestyle discipline

Pri freestyle disciplinah je pomemben slog in lepota igranja. Vodnik skupaj s psom, ob glasbeni podlagi, pripravi točko v prostem slogu in z (priporočeno) 5-10 frizbiji prikazujeta različne elemente igranja. Tukaj ni več pomembno kje pes ulovi frizbi ampak kako.

Več >>>

Skripta o pasjem frizbiju v angleščini

Distance

Distance discipline je skupno ime za vse discipline, ki v osnovi ne ocenjujejo sloga ampak število ujetih in natančnost ujetih frizbijev. Osnovne distance discipline so t.i. minidistance discipline, ki jih različni formati tudi različno poimenujejo (Toss & Fetch, Toss & Catch, Fetch it, Distance & Accuracy...). Osnova je pri vseh ista, na polju, ki je razdeljeno v cone poskušamo v omejenem času ujeti čimveč metov enega frizbija.

 • GCDC (Global Canine Disc Challange) - 2 * 60s (enodnevno tekmovanje) oz. 3 * 60s (dvodnevno)
 • USDDN (US Disc Dog Nation) - 2 * 90s, šteje 5 najboljših metov
 • UFO - 2 * 60s
 • AWI (Ashley Whippet Invitational) - 2 * 60s
 • Skyhoundz - 2 * 60s

Oblike polj, se pri posameznih formatih razlikujejo. Grafični prikaz različnih polj (thanks to Suni.lv):

 

Freestyle

Je freestyle preteški za mene? Kaj se od mene zahteva? Kako naj začnem? To so samo nekatera vprašanja, ki si jih marsikateri začetnik postavi. Pa vendar, freestyle je lahko tako lepa in enostavna igra, katere osnove lahko osvojimo dokaj hitro. Ne potrebujemo ekstremnih elementov, potrebujemo dobro voljo in nekaj znanja o pasjem frizbiju.

Freestyle oz. prosti slog pomeni to, da pokažemo kaj znamo. Sami pri sebi pregledamo naše najboljše elemente in iz njih sestavimo rutino. Znamo narediti nekaj različnih overjev, kak vault, znamo dog catch in nekaj lepih osnovnih potez. Super sestavimo iz tega freestyle in začnimo trenirati.

Preden se odpravimo na tekmo je pomembno da vemo kateri format se igra. To je pomembno, saj različni formati pravil različno ocenjujejo različne elemente, dovoljujejo različno število frizbijev, dovoljeni modeli frizbijev, imajo različno dolge rutine... Poglejmo nekaj najpogostejših formatov:

 • GCDC (Global Canine Disc Challange) - 6 frizbijev, 2 * 90s (enodnevna) ali 2 * 90s + 1 * 60s (dvodnevna tekma)
 • USDDN (US Disc Dog Nation) - 10 frizbijev, 2 * 120s
 • UFO - 7 frizbijev, 2 * 120s
 • AWI (Ashley Whippet Invitational) - 9 frizbijev, 2 * 120s
 • Skyhoundz - 5 frizbijev 2 * 90s (2 * 120s na svetovnem prvenstvu)

Več o freestyle-u

V sodelovanju z Društvom Fenrir smo pripravili celotno predstavitev freestyle-a