Kaj imajo skupnega planet Pluton in jabolčna pita?

Walter Fredrick Morrison ni bil človek, ki bi samo sedel in čakal da se kaj zgodi. Po poklicu je bil tesar, po naravi pa odličen prodajalec in imel vedno oko za nove izume. Kot prelomnico svetovno znanega fenomena in inspiracije pa velja njegova prodaja prazne posode za peko pit popolnemu neznancu.

1871

Še dalje nazaj, v letu 1871 je William Russell Frisbie v svoji kuhinji v Bridgeport, Connecticut pekel odlične pite. Pite so bile tako popularne, da so leta 1905, še preden je bila elektrika samoumevna, zgradili lastno elektrarno v kleti, da so lahko zagotavljali dovoljšno količino pit. Leta 1915 so zgradili tri nadstropno pekarno za “Frisbie Pie Company”. V 20 letih prejšnega stoletja je podjetje peklo 9 top pit dnevno, kar je več kot 50.000 pit.

1920

Na koncu pa niso bile pite same, ki so prešle v znano ime, pač pa aluminijasti pekači. Šolarji iz bližnje šole, so si le-te metali in se drli “Frisbie”, da bi opozorili druge okoli sebe na leteče pekače. Ta igra je našla pot vse do bližnjega študentskega kampusa. (vir)

Drugi velik igralec v zgodovini Frisbee-ja je “Ivy League College Yale”. Uradna stran univerze Yale si lasti velik del izuma frizbija, saj so si njeni študentje v 20-ih letih prejšnjega stoletja v pavzah metali te znane prazne pekače pit.

Na koncu je celotno mesto Bridgeport bilo v igri, saj je bil splošno razširjen “šport” metanje praznih pekačev iz streh in klicanje “frisbie”, da bi opozoril druge na leteče aluminijaste zadeve.

1957

Kar nekaj let je minilo, natančneje 1957-ega leta je podjetje Wham-O (poznano po izumu tudi drugih igrač) kupilo pravice za igračo z imenom Pluto Platter.

Po poročanju New York Times, je Fred Morrison razvijal koncept že vse od leta 1941. Prvo ga je imenoval “Whirl-o-Way”, kasneje “Flyin’ Saucer” vendar se je ideja prijela komaj v tretji verziji kot “Pluto Platter”. Morrison je idejo prodal podjetju Wham-O z doživljenskimi pravicami.

Komaj 6 mesecev po nakupu pravic so vodilni možje Wham-O poskusili popularno ime iz Connecticut-a in preimenovali Pluto Plater v Frisbee. Odstranili so “vesoljski” dizajn in tako se je rodil frisbee, ki je kasneje pozstal svetovni fenomen in je tudi dodal nov glagol v angleški slovar – frisbee-ing.

Danes

Ko so Fred Morrisona intervjuvali ob 50-i obletnici frisbee-ja, leta 2007 je rekel: “I thought Frisbee was a terrible name, I thought it was insane” (“Mislil sem, da je frizbi grozbo ime, mislil sem da je noro”). Vseeno pa, po vsem znanem uspehu Frisbee-ja in dobrem poslovnem dogovoru, je spremenil svoje mnenje in v šali rekel: “To samo kaže kako slab sem v izbiri imen”.

Verjetno ne bomo nikoli vedeli točnega datuma, kdaj se je rodil frizbi, vendar pa to niti ni tako pomembno. Pomembno je, da ga imamo danes tukaj in se z njegovo pomočjo lahko zabavamo. Če citiramo Dr. Stancil Jahnson-a, ki je nekoč bil uradni zgodovinar Frisbee-ja: “Frizbi je popolna poroka med moškim največjim orodjem – njegovo roko – in njegovim največjim sanjam – leteti”.

Spominski frizbi, ki vsebuje nekaj pepela Ed Headrick-a. Na ogled je v Ripley’s Believe it or Not muzeju v Londonu.